24 Şubat 2014 Pazartesi

Moda & Sinema


 'Priceless' 



Pek tatlı arkadaşlarımla şu ana kadar kıyafet tasarımına en çok hayran kalınan sinema filmlerini konuştuk... Klasiklerden Breakfast at Tiffany's, Sabrina ve  Rear Window, To Catch a Thief gibi Grace Kelly'nin neredeyse oynadığı tüm filmleri bir kenara bırakır da günümüze gelirsek kitleleri etkileyen, mağazaları stoksuz bırakan filmler acaba hangileridir? 


Geçen gün Burberry açıkladı... Beren Saat 'İntikam' dizisinde ne giyse iki gün içinde ürünler tükeniyormuş. 'Aşk-ı Memnu' sayesinde Elif Cığızoğlu, Özgür Masur, Kısmet by Milka, Closh gibi tasarımcıları keşfettik, kapılarında sıraya girdik... Kostüm tasarıma burun kıvıran, 'bir gömlek bir pantolon işte' diye geçiştiren yönetmen, yapımcılar kıyafetin, kostümün ne önemli olduğunu anladılar... 'Sex and the City' bu konuda tarihe adını altın harflerle yazdı... Dizi sürdüğü yıllar boyunca kendi ikonlarını yarattı sokaklar Carrie'yle, Samantha'yla doldu taştı... Çoğu kadın filmdeki kıyafetleri tekrar tekrar görmek istediği için filmleri hatmetti!

2006 yılında izlediğim ve her tasarımdan ayrı ayrı etkilendiğim, Audrey Tautou'yu izlerken hayran kaldığım 'Priceless' filmi de benim favorim. Christian Dior, Prada, Stella McCartney, Blahnik'ler havada uçuşuyor... Zarif, elegan, narin, muzip kadın sinema tarihinin en şık karakterlerinden biri olarak yerini alıyor. Darısı bizim filmlerimizdeki karakterlerin başına!

















'Ece Sükan'

Acayip bir kadın. Baktıkça bakasın, dinledikçe dinleyesin geliyor. Türkiye'den çıkmış dünyalı olmuş nadir isimlerden biri bence. Kendini ikon ve stil sahibi olarak tanımlayan kadınların çoğunu entellektüel alt yapısı, bilgisi, kültürü, felsefesiyle yerle bir eder. Geçen gün biri ' Sahip olmak istediğim her şey bu kadında var' yazmış... Beni hiç ilgilendirmemesi gerekirken hayranı olduğum bir insanın hayranı olduğum başka biriyle evlenmesine resmen seviniyorum. Ece Sükan www.style.com da Ümit Benan'la nasıl evlenmeye karar verdiklerini ve düğün günlerini anlatmış... Ne doğal, ne tatlı, ne samimi! Gelinlik nefis, damat kendine has, ortam on numara... Buyurun okuyun, sebeplenin..


'Dolce Gabbanna'




New York, Milano Moda Haftası diye ortalık yıkılıyor... Gazeteler, bloglar, haber siteleri dünya boka batmışken başka da konu yokmuş gibi kafamıza kafamıza modayı kakıyorlar. Bir noktadan sonra bizim de süngerleşmiş beyinlerimiz bu haberler dışında başka bir şey okumak istemiyor... Hatta ben de diyorum ki modayla ilgili aklımda kalan üç, beş konuyu yazıyım bu hafta bloga, çünkü neyi tutsak elimizde kalıyor, her konu bizi bir savaşa farklı bir çıkmaza sürüklüyor... Neyse şöyle ki itiraf ediyorum ben de bir çok defilenin fotoğraflarına baktım, 'a bu güzelmiş, bu beş para etmezmiş' dedim vesaire... Ama Dolce'ye gelince bir durdum...



Hep sevdim onları ama son 3 senedir bayılıyorum. Şatafat sevmememe, sadeliği baş tacı etmeme rağmen neden ve nasıl böyle bir hayranlık yaşanıyor bilemiyorum, A_N_L_A_Y_A_M_I_Y_O_R_U_M. 
Aşığım, seviyorum!


Herkese güzel bir hafta olsun!  


3 Şubat 2014 Pazartesi

!F !F !F





If İstanbul  başladı başlayacak. İzleyeceğiniz filmleri hızlıca seçip, organizasyonlara göz gezdirmenin tam zamanı! Tabi ki 80 tane yapacak işiniz, düzinelerce sorumluluğunuz var biliyorum! Bu yüzden ha yarın bakarım ha öbür gün derken biletlerin tükenmesinden korkanların omuzlarından yük alıp, eşsiz bir hizmet sunuyorum. Aşk & Başka Bi’ Dünya,  Gökkuşağı, Sanat Hayat İçindir, Ev, Karanlık&Köşeli, Oyun, Keşif Bölümlerinden seçtiğim toplam 10 film huzurlarınızda...


1. İşe Yaramazların Valsi (Şili 2013)                                                                                            
Şili’de devletin eğitim politikalarına tepki gösteren halk Başkanlık Sarayı’nın etrafında 1800 saatlik bir maraton koşmaya karar verirler.

2. Anarşik Armoni ( Türkiye 2014, Koray Kaya)
      Devrimciler, besteciler, müzik, teorisyenler... Algımızı genişleten olaylar ve insanlar Koray Kaya’nın ilk filminde.
 
      3.  Haylaz / Neposlusni ( Sırbistan 2014, Mina Djukic)
      20’li yaşlarındaki çocukluk arkadaşları Leni ve Lazar uzun süre sonra tekrar aynı kasabada karşılaşırlar ve 10 günlük bisiklet turuna çıkarlar. Film Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapmıştır.

4. Mavi Dalga ( Türkiye 2014, Zeynep Dadak, Merve Kayan)
Türk gençliği üniversite sınavı hazırlıkları öncesi ve sonrası olarak iki farklı dönemde incelenebilirler. Mavi Dalga’yla üniversite sınavına girmeden önce Balıkesir’de yaşayan bir grup gencin yaşamına tanıklık ediyoruz. Film Altın Portakal’da  en iyi ilk film, en iyi kurgu ve en iyi senaryo olmak üzere toplam 3 büyük ödülün sahibi.

5.Yüz Küçük Balık Yüz (Fransa 2013, Ruben Amar, Lola Bessis)
Ayakları yere basan ve hayatını sürdürmek için sürekli çalışan Mary’le kapitalist düzene karşı olan müzisyen eşi Leeward’ın evlerine anne baskısından kaçan ünlü bir sanatçının kızı gelir. New York’ta minik bir daireye sıkışan bu 3 hayat, koca bir dünyayı anlatıyor..

     6. Sarsıntı ( ABD 2013, Stacie Passon)
      Çocuklu, evli, lezbiyen bir kadın oğlunun beyzbol topunu kafasına yedikten sonra ruhunda ve bedenindeki değişikliklerle yüzleşiyor. Prömiyerini Sundance Film Fesitvali’nde yapmıştır. Berlin Film Festivali’nde Teddy Jüri Ödülü kazanmıştır.


7. Shirley: Vision of Reality ( Avusturya 2013,  Gustav Deutsch)
Amerikan Modernizmi’nin yapıtaşlarından ressam Edward Hopper’ın 13 tablosunda yer alan bir kadının hikayesini izliyoruz.

8. Inside Out: The People’s Art Project / Tersyüz: İnsanların Sanat Projesi (ABD, Fransa 2013, Alastair Siddons)

Kendinin veya tanıdığın birinin fotoğrafını çek, büyük boy poster yap ve sokaklara yapıştır... Dünyada dur durak bilmeden yaşanan savaş, felaket, zulümlerden sıkılan, tepki göstermek isteyen herkesin katıldığı büyük bir sanat projesini izleyeceğiz.

9. Müslüm Baba’nın Evlatları ( Türkiye 2013, Vuslat Saraçoğlu)
Ülkenin her kesminden sayısız insana hitab eden bir adam... Tezlere konu olmuş tarifsiz bir kahramanı çocukları anlatıyor...

10.  Ucuz Heyecanlar / Cheap Thrills ( ABD 2013, E.L. Katz)
Borç batağında ailesine bakmak zorunda olan bir adam para için ne kadar ileri gidebilir?

Bu filmlerin dışında Digitürk Galaları bölümünde basında sıkça karşılaştığımız daha bilinen filmlerden; Dallas Buyers Club, Matmazel C, Nymphomaniac, The Duble’yi de listenize alın..





Özellikle Eternal Sunshine of the Spotless Mind filmiyle hepimizi hizaya çeken Michel Gondry’nin dilbilimci Noan Chomsky’le yaptığı görüşme kayıtlarına animasyonlar ekleyerek hazırladığı belgeselini (is the man who is tall happy) izlemek için sabırsızlanıyorum!




Michel Gondry’nin bu vesileyle Türkiye’ye geleceğini ve belgeseli üzerine bir sohbet gerçekleştireceğini de söyleyeyim üstümde kalmasın... Benden bu kadar... Daha fazlası için ifistanbul.com’dan medet umun benden değil!

Biletler için Biletix