20 Temmuz 2011 Çarşamba

PEACOCK ROOM

(Gerek yüz yüze konuşmalarda, gerekse maille çeşitli paparalar yedim. ‘Eskinden haftada üç gün yazıyordun ne iş’ diye üzerime çökenler, savulunnnn! Eski Ceylan geri döndü... Bundan sonra da üç gün tepenizdeyim...)




Yukarıda gördüğünüz görüntü 1876-1877 yıllardında Mr. Leyland’ın yemek odasında bir değişiklik yapma isteğiyle bu odayı ressam James Abbott McNeill Whistler’a teslim etmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Aşağıda bu odanın yenilenerek sanat severlere müze niteliğinde tekrar sunuluşunu görüyoruz.

‘Peacock Room’ olarak tarihe kazınan bu mekan 1904 yılında iş adamı Freer tarafından komple oda olarak satın alınarak, Detroit’teki kendi evine monte edilmiş... Şu an Freer Art Gallery’in sürekli sergilerinden biri olarak gezilebiliyor.

Kapı üzerinde kafa kafaya gelmiş iki kavgalı tavuskuşu, Leyland ve ressam Whistler’ı temsil ediyormuş. Yemek odasında sadece ufak bir değişiklik isteyen Leyland odanın bir sanat mabedine dönüştüğünü görünce çileden çıkıp, Whistler’ı parasnı ödememekle tehdit etmiş... Ve aralarında ciddi bir kavga başlamış...



Bu arada Whistler’ın Leyland’ın karısına gizli bir aşk duyduğu da bugün böyle müthiş bir sanat eseriyle karşı karşıya olmamızın sebeplerinden biri olabileceği 200 yıldır devam eden dedikodulardan! ☺

2 yorum:

  1. of of of ne şahane post ne şahane resim böyle!

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, teşekkürler:) resim hakikaten bu şan şöhrete layık...

    YanıtlaSil