27 Aralık 2013 Cuma

Joan Miro'ya bile rahat vermiyoruz!



Merhaba merhaba merhaba,

2013’e kısa ama öz bir veda çekip, 2014’ü kucaklamak istiyorum ama ne mümkün! Sanatla, aşkla, sevgiyle ilgili bir şeyler yazıyım istiyorum ama aklım fikrim rüşvette skandalda yalanda dolanda...

Şimdi siyasete girip ruhumuzu daraltmayalım ama size en az oralardaki kadar kımıl kımıl farklı bir dolandırıcılık ihtimali sunayım. Böylece hem gündemden kopmamış olur, hem de sahtekarlığın farklı dallarını değerlendirmiş oluruz.

Taraflardan biri merkezi Barcelona’da olan Miro Vakfı diğeri ise ARETE Sanat Galerisi.  Miro İstanbul’da sergisi 20 Kasım’da ziyaretçilerine kapıları açtı, 19 Ocak’a kadar da devam etmesi planlanıyordu. Ancak 18 Aralık’ta Miro Vakfı’ndan serginin vuku bulduğu Mimar Sinan Üniversitesi rektörlüğüne bir mail geldi. Mailde sergide yer alan eserlerin usulsüz olarak gösterildiği ve yarısından fazlasının da sahte olduğu yazıyordu. Miro Vakfı acilen bu serginin kapatılmasını istiyordu... Ve elbette sergi hemen ertesi gün ziyarete kapatıldı.

Arete Sanat Galerisi yetkilileri de bu eserlerin orjinallik belgelerinin sunulduğunu, Miro Vakfı’ndan hangi eserlerin sahte olduğunu düşündüklerine dair rapor beklediklerini söylüyorlar... Ancak benim anladığım ortada bir telif sıkıntısı var... Miro Vakfı muhtemelen dünya çapında yapılan sergilerden belli bir telif ücreti istiyor, Arete Sanat Galerisi de buna yanaşmıyor. Tabi buna yanaşmamak bir hak mı yoksa hukuksuzluk mu bilmiyoruz. Dolayısıyla gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.

Hukuğun çok doğru işlediği bir yerde yaşadığımızı zaten yıllardır gizli gizli, kaç gündür de apaçık görüyoruz. Dolayısıyla bizde telif hakkıymış, insan hakkıymış, tutuklu hakkıymış gibi kavramlar tamamen göreceli ve değişken olduğu için böylesine kıymetli bir sanatçının vakfıyla sıkıntılar yaşamamız da gayet doğal... ‘Biz hallederizzz’ ‘Biz bilirizzz’ ' Ne alakasıı var yaaa' kafasından bir çıksak çok işler yapacağız ama ahh bir çıkabilsek...  

1 yorum:

  1. gerçekten 2013 bitse gitse artık, siyasi olumsuz gelişmelere ilave olarak sanattan da darbe yemesek keşke..

    geniszamanlar.net

    YanıtlaSil