19 Eylül 2010 Pazar

Yıl: 2021 Teknolojinin Tokadı


Bayram, tatil vesilesiyle İzmir’deki eve her gittiğimde internet krizi yaşanır, çözümü senelerin alt komşusu, sokağımızın bodyguardı Onur’un bizim salondan çeken wireless internetinde bulurdum.

Onur bir gün annesinin üzerine kapıyı kilitleyip gitmesi sonucu evde esir kaldığında, kendisini kurtarmam için beni defalarca aramış ancak ben onun cevapsız aramalarına 6 saat sonra dönmüştüm. Bu hareketim karşısında acil durumlarda aranacak kişiler listesinden beni silmiş ve o zamandan beri de bana biraz kin beslemektedir. Buna rağmen wireless internetini kullanmama hiçbir zaman ses etmemiş, şifresini hep benimle paylaşmıştır. Çocukluk arkadaşlığı başka bir şeydir.

En son İzmir’e gittiğimde anneme “evde internet var mı?” soruma karşılık “hayır” cevabının alıp Onur’a telefon etmeye hazırlanırken annem “ Tabi ki kızım bizim VINIMIZ var” diyerek yeni bir dönemin başladığına işaret etmiştir. Bu tarihte önemli bir gündür. Onur artık bizim yükümüzü çekmekten kurtulmuştur.

Futurist, trend avıcısı olarak kendini tanımlayan Nils Müller’in Digital Dünyada Medyanın Geleceğinden bahsedeceği seminerde otururken “Bizim artık VINIMIZ var” cümlesini hatırlamamak elde değildir. Peki 2021’de bizim nelerimiz olacaktır?

Sunumun görsel gücü, müziği ve anlatılan malzemenin etkileyiciliği karşılığında bambaşka bir dünyaya gidip, günümün geri kalan kısmında orada kaldığımı itiraf etmeliyim. İşte 2021’den bazı kareler…

1. Herkesin gözünde artık birer lens olacaktır. Bu lens ile sokakta gördüğünüz insanların facebook profilleri siz onun yüzüne baktığınız anda karşınıza gelecektir. Kısaca girdiğiniz bir ortamda kimin yüzüne baksanız adı, mesleği, yaşı, arkadaşları gibi kişisel bilgilerine ulaşımınız kolayca sağlanacaktır.
2. Rüyalarımızı kaydedilebilecektir.
3. Bilgisayarlarımız daha da küçülecektir.
4. Arabanla bir billboard’un önünde durduğunda, billboard seninle veya arabanla ilgili şahsına özel bilgiler vermeye başlayacaktır.
5. İçine Ipod yerleştirilebilen çocuk kitapları çıkacak. Sen sayfaları çevirdikçe Ipod’un ekranında o sayfada anlatılan hikâyenin 3 boyutlu hali görülecek. Masaldaki tavşanı sevip, onunla konuşabileceksin.
6. Elimize aldığımız her şeyin kalorisini görebileceğizdir.
7. Konuşmadan, düşünce gücüyle telefonda konuşulabilecektir. Konuşmadan konuşmak cümle itibariyle doğaya aykırıdır, ancak yapılacak birşey yoktur.
8. Mağazalarda üst baş değiştirilmeyecek. Ekranlarda istediğimiz tüm kıyafetlerin üzerimize giyilmiş halini görebileceğizdir.
9. Her şey dokunmatik olacaktır. Mesela mutfaktaki malzemelerin bittiğinde ürünlerin bitmiş kutularına dokunarak çıkan ekrandan markete sipariş geçebileceksindir. Her aradığımda yanlış malzeme getiren bizim bakkalın bu hale gelmesi 10 seneyi çok az aşabilir.
10. Telefonunla fotoğrafını çektiğin herhangi bir mekan veya ürün ile ilgili aklına gelebilecek tüm bilgileri öğrenebileceksin. Mesela sevgilinin veya evde beslediğin hayvanının fotoğrafını çekip google search yaptığında daha iyi özellikteki ve farklı fiyatlardaki alternatiflerini bulabileceksin.
11. Eve aldığın dergileri bilgisayarının webcam’ine gösterdiğinde, dergin bilgisayarında hayat bulacaktır. Ve bir anda derginin tüm sayfaları seninle konuşmaya başlayacaktır. Nils üzerinde Robert Downey Jr.’ın olduğu bir Esquire Dergisi’ni gösterdi. Şahsen Robert benimle konuştu, heyecanlandım. Buradan yapılabilecek reklamları siz bir hayal edin.
12
. Satın aldığını ürünleri webcam vasıtasıyla bilgisayarına tanıttığında ürün seninle konuşmaya başlayacaktır. Adidas ayakkabının üzerindeki logosunu webcam’e gösterildi. Bir sürü oyunun içine girdik, garipti.
13. Lego satın almak istediğin ürünlerin barkodlarını mağazalarda okutma sistemine geçiyor. Ürünün 3 boyutlu hareketli hali karşına çıkıyor. Bu aktiviteyi uyguladığı mağazalarda satışlarını %30 arttırmış.
14. 2 saniye içerisinde arka arkaya söylediğin onlarca cümleyi aynen çeviri yapan aletler çıkacaktır.
15. Evdeki televizyonunda en yakın arkadaşınla buluşup sohbet edip, tv seyredip veya televizyon üzerinden alışverişe çıkabileceksin. Sabah kahvesi için artık uzaklara gitmene gerek yok anneanne.
16. Davetiyelerin içerisine video entegre edilebilecektir. Düğün davetiyelerin içerisine yıllar boyu yapılan kavga ve çatışma sonrası manasızca alınmış evlilik kararının eğlenceli bir videosu konulabilinir.
17. Gazete okurken gördüğün tüm görsellerin 3 boyutlu halini de görebileceksin.
18. Bilgisayarda bir şey okurken bir sözcükte kalırsan, sözcüğün eş anlamlıları ve anlamı bir anda karşına çıkacaktır.
19. Bilgisayarına araba sesi yap ve yaptığın sesi çıkaran arabalar sana gelsin.
20. Tuvaletlerde işeme hızınla doğru orantılı oynayabileceğin online araba oyunları olacaktır. Umumi tuvaletlerde yarış bile yapılabilecekir. Böylece tuvalette dergi, gazete okumaya son!

Özel hayatın maymuna çevrildiği bu dünya pek yakında yayında. 10 sene sonra İzmir’e gittiğimde annem yüzüme bakıp “Sana çok benzeyen, yaşça senden biraz daha küçük ama daha vefalı başka bir evlat buldum. Hem de bizimle İzmir’de yaşamayı kabul etti, ben de onu satın aldım” diyebilir. Ben de düşünce gücümle alt kat komşum Onur’u çağırıp hala var olacağına inandığım dayak aktivitesini kopyam üzerinde uygulamasını senelerin hatırına rica edebilirim. Evet bunu yapabilirim! Teknolojinin tokadı bana değil, sana değsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder